Fakta om Henrik Ibsen

Hvor ble Henrik Ibsen født?

Henrik Ibsen ble født i Skien 20. mars 1828. Familien bodde i Stockmanngården, hvor faren drev butikk, rett over gaten for byens kirke. Henrik var to år gammel da familien overtok handelshuset etter morfaren, og flyttet inn i den staselige Altenburggården. Henriks morfar hadde tjent store penger på blant annet kornimport og produksjon av brennevin. Henriks far utvidet produksjonen i brenneriet og var på begynnelsen av 1830-tallet en av Skiens rikeste menn. Han anskaffet lystgården Venstøp og gjorde store investeringer i brenneriet. Men investeringene ble til tap da Staten økte alkoholavgiftene, og i desember 1834 begynte kreditorene som hadde pant i familien Ibsens virksomheter å kreve tvangssalg av eiendommene.

Hvordan var Henrik Ibsens barndom?

I 1835 ble Henrik Ibsens barndomshjem solgt, og familien flyttet til lystgården på Venstøp for å bo der året rundt. Her fortsatte familien Ibsen sitt overklasseliv, med omgangskrets fra samfunnets øverste sjikt – flere av dem bodde på nabogårder til Venstøp. Man har tidligere antatt av Henrik Ibsen vokste opp i fattigdom og skam, men ny forskning fra Telemark museums konservator, Jørgen Haave, forteller at familien fortsatt hadde tjenestefolk og et romslig hus med god plass til gjester. Familien Ibsen inviterte ofte de andre fra samfunnseliten til fest i Henrik Ibsens barndomshjem.

Hør Jørgen Haave fortelle om Ibsens barndom

Når reiste Henrik Ibsen fra Skien?
I 1843 var de fleste eiendommene fra Altenburgs handelshus solgt og Henrik Ibsens far, som hadde arbeidet som advokatfullmektig siden 1835, stod uten oppdrag. Samtidig havnet også lystgården Venstøp på tvangsauksjon, to dager før Henrik fylte 15 år. Gården ble kjøpt av en venn av familien som lot dem bo der til de hadde skaffet seg et annet sted. Henrik Ibsen ble konfirmert i Gjerpen kirke i oktober 1843 og flyttet i november til Grimstad for å gå i apotekerlære.

Når besøkte Ibsen Skien for siste gang?

En av brødrene til Henrik Ibsens far kjøpte et hus på Snipetorp til familien. Henrik Ibsen besøkte familien sin kun to ganger etter at han flyttet hjemmefra. Siste gang han var i Skien var i april 1850, da han hadde debutert som dramatiker med skuespillet Catilina.

Hør Jørgen Haave fortelle om Henrik Ibsens suksess

Du finner mer informasjon om Henrik Ibsens oppvekst og familieforhold i boken Familien Ibsen av konservator Jørgen Haave ved Telemark museum. Boken kom ut på Museumsforlaget i 2017.

Hør Jørgen Haave fortelle om Ibsens kontakt de siste årene av livet

Fakta om Henrik Ibsens liv:

1828: Født 20. mars, Stockmanngården, Skien
1835: Flyttet til gården Venstøp
1835-1843: Familien Ibsen fortsatte sitt overklasseliv på Venstøp.
1843: Familien Ibsen blir tvunget til å forlate Venstøp, flytter til Snipetorp. Henrik flytter til Grimstad for å gå i apotekerlære.
1850: Gir ut sitt første skuespill, Catilina. Flytter til Oslo for å ta eksamen artium
1850: Første teaterpremiere på Christiania Theater: Kjempehøien
1851: Blir sceninstruktur i Bergen
1858: Gifter seg med Suzannah Thoresen
1859: Sønnen Sigurd ble født
1861: Gir ut diktet Terje Vigen
1864: Får stipend og forlater Norge. Blir utenlands i 27 år
1866: Slår gjennom med Brand. Får livslang dikterlønn av Stortinget
1867: Peer Gynt gis ut
1879: Et dukkehjem gis ut
1884: Vildanden gis ut
1891: Flytter til Christiania
1894: Lille Eyolf gis ut
1899: Når vi døde vaagner gis ut. Det blir Ibsens siste skuespill
1900: Rammes av slag
1906: Dør 23. mai, begraves 1. juni på æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Oslo

 
 

Henrik Ibsen

Ibsen på Digitalt Museum

Vi forvalter en lang rekke gjenstander med tilknytning til Henrik Ibsen, hans familie og deres omgangskrets. Noen av disse gjenstandene finner du publisert på Digitalt Museum.

Gå til Digitalt Museum

Søk
Search